Přemyslovci : budování českého státu - Sommer, Petr, 1949-; Třeštík, Dušan, 1933-2007; Žemlička, Josef, 1946- (Nakladatelství Lidové noviny, 2009)
Dosud nejucelenější pohled na vznik a působení knížecí a královské dynastie Přemyslovců v českých zemích od 9. století po její konec na počátku 14. století včetně historických okolností, které předznamenaly vznik českého státu. Kniha dále obsahuje podrobnou a mnoha oborovou analýzu rozvoje českého státu i jeho pokračování bezprostředně po zániku zakladatelské dynastie. Zaznamenává rovněž symbolický význam Přemyslovců pro interpretaci českých dějin jako celku.