Thyl Ulenspiegel : hrdinné, veselé i slavné příběhy Thylberta Ulenspiegela a Lamma: Goedzaka ve Flandřích i jinde - De Coster, Charles Théodore Henri, 1827-1879 (Státní nakladatelství dětské knihy, 1957)
Slavný román, z jehož titulního hrdiny vytvořil vlámský vlastenecký spisovatel (1827-1879) vzor lidového hrdiny, geuse, symbol nizozemského odboje proti církevnímu i světskému zotročení Flander španělskými králi. Thyl je nejprve líčen jako bezstarostný, veselý ztřeštěnec a šprýmař. Postupně se divoký tón mění ve vážný, jak si Thyl uvědomuje španělskou krutovládu a inkvizici, jejíž obětí se stane jeho otec. Jeho putování symbolizuje hledání sil národního odporu. Vyjadřuje lidskou touhu po míru, radosti a štěstí.