Arabesky.Povídky malostranské - Neruda, Jan, 1834-1891 (Česká knižnice (Host), 2012)
Ve svazku vycházejí dva klasické povídkové soubory Jana Nerudy. Jestliže v "Arabeskách" (1864) jsou v popředí psychologické a sociální portréty postav vyděděnců, jimiž opovrhuje maloměstská společnost, v "Povídkách malostranských" (1878) se střídají polohy komické, idylické a tragické a vypravěč promlouvá jako zapisovatel, ironický či satirický komentátor osudů malostranských obyvatel.