Succubus, aneb, Běs sviňavý ženský - Balzac, Honoré de, 1789-1850 (M knihy, 1969)
Nejdelší příběh ze čtyřicítky Žertovných povídek, v nichž autor podává stylizovaným starofrancouzským jazykem milostnou tématiku humornou formou. Vypráví o neodolatelné saracénské dívce, pokládané lidmi za démonickou bytost, ztělesňující ženskou smyslnost.