Román o Doubravce České a Měškovi Polském : příběh z časů, v nichž báseň a legenda se soubí s historií - Bonhardová, Nina, 1907-1981 (Československý spisovatel, 1980)
Historický román z doby upevňování státní organizace u Polanů, později Poláků.