Krakatit : román - Čapek, Karel, 1890-1938 spisovatel (Národní knihovna, 1958)
Fantastický román zobrazuje životní boj vynálezce Prokopa s mezinárodními zbrojařskými monopoly o nebezpečnou třaskavinu Krakatit, která by mohla způsobit zkázu světa. Autor dovedl nejen vytušit ještě vzdálenou etapu vývoje atomové fyziky, ale i umělecky vyjádřit vědcovu odpovědnost za to, jak bude využito výsledků jeho práce.