Továrna na Absolutno : Román fejeton - Čapek, Karel, 1890(9.1.)Malé Svatoňovice--1938(25.12.)Praha (Výbor z díla Karla Čapka, 1975)
Román je kritikou nacionalismu, který vede k válkám, klerikalismu, jenž si to umí s Absolutnem zařídit, kritikou společenského systému, na jehož pozicích autor stál.