Plechový slavík - Frais, Josef, 1946-2013 (Kamarád, 1986)
Hrdinou románu Josefa Fraise Plechový slavík tvořící triptych s autorovými díly Strom na konci cesta a Plechový slavík je prostý mladý muž, jehož čeká dráha úspěšného zpěváka populární hudby.