Přes řeku do stínu stromů ; Pohyblivý svátek - Hemingway, Ernest, 1899-1961 (Spisy Ernesta Hemingwaye, 1978)
Patý svazek Spisů přináší dvě díla z poválečné tvorby autora. První je román, který líčí poslední citové vzplanutí padesátiletého těžce nemocného amerického plukovníka k mladé italské dívce. Druhé jsou memoárové črty, v nichž autor evokuje uměleckou a kulturní Paříž dvacátých let a vzpomíná na svá mladá léta zde strávená.