Romance o Ječmínkovi. - Kubka, František, 1894-1969 (Dílo Františka Kubky, 1964)
Dvoudílný historický román, sledujíci na dramatických osudech mladého moravského rytíře pohnutou dobu třicetileté války. Skutečným hrdinou, jak přiznává autor, je třicetiletá válka a rytíř Jiří z Chropyně autorovou básnickou pravdou. První díl líčí příhody mladého rytíře ve službách Fridricha Falckého a Zimní královny, jeho účast v bitvě na Bílé hoře, kdy je raněn, jeho útěk za hranice a putování Uhrami, Balkánem, Vlašskem, Francií a Nizozemskem ke dvoru Fridricha Falckého v Haagu. Jeho cesta má jediný cíl: osvobodit vlast od cizích utlačovatelů.