Na velké planině : patnáct příběhů z Ölandu - Theorin, Johan, 1963- (MOBA, 2015)
Na rozlehlé planině Ölandu odpočívají mrtví válečníci z doby bronzové, připravení vstát, když je někdo vyruší. Plochou krajinou vybíhají do neznáma kondiční běžci a střetávají se s unavenými bloudícími turisty. V opuštěných ölandských kostelech se tajně kope a na dlouhém pobřeží se potkávají stárnoucí rybáři, kteří chytají úhoře, s lidmi, kteří se na ostrov přistěhovali z města. Proslulý autor ve svých povídkách prokazuje literární mistrovství a zároveň vzdává hold staré ölandské vypravěčské tradici