Kdo chytá v žitě - Salinger, J.D., 1919- (Kamarád, 1979)
Románová prvotina amerického autora líčí morální krizi mladého člověka, který se se svými sny a ideály probouzí do světa plného lží a přetvářky. Kniha je mistrovskou studií vnitřního světa šestnáctiletého, pubertou zasaženého citlivého chlapce. Velice působivě upozorňuje na nebezpečí odlidštění člověka v situaci, kdy všechen potřebný cit a citové vztahy jsou nahrazeny pokrytectvím a prospěchářstvím. Hrdina, který se nechce zařadit mezi pokrytce, nedovede zapřít svou inteligenci ani osobnost a všude ztroskotává, nekriticky zaujatý proti dospělým, učitelům i spolužákům. S jeho bezradností a nejistotou ostře kontrastuje touha být užitečný a prospěšný všem, které má rád.