A s klauny přišly slzy - Simmel, Johannes Mario (Galaxie, 1992)
Cirkus plný veselých dětí a jejich rodičů. Všichni se smějí dvěma povedeným klaunům, ti však najednou vytáhnou samopaly a bezhlavě střílí do bezbranných diváků. Mezi zavražděnými je i známý vědec v oboru genetiky s rodinou a malý syn slavné novinářky Normy Desmondové. Norma se upíná na jediný cíl: zjistit, proč se to stalo. Při pátrání naráží na nepochopitelné překážky kladené neznámými i oficiálními místy. Stopa ji zavede do ústavu genetického výzkumu, kde tým badatelů z různých zemí pracuje na nebezpečných experimentech, utajovaném výzkumu, který má svými výsledky zasáhnout do vývoje budoucnosti lidstva...