Kráska z Marsu - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič, 1882-1945 (Melantrich, 1985)
Fantastický román z dvacátých let vypráví o cestě dvou sovětských lidí na Mars, vynálezce rakety a dělníka, kde se setkají s tvory podobnými lidem, kteří žijí na vysokém stupni civilizace, ale jejichž společnost je v hlubokém úpadku.