Strom duchů - Erskine, Barbara, 1944- (Brána (Euromedia Group, 2019)
Z Londýna, kde po rozvodu prodala dům a zanechala svého povolání profesorky angličtiny, přijíždí Ruth Dunbarová do Edinburghu postarat se o nemocného otce. Podvodník, který se v roli pečovatele usadil v domě, si po náhlé otcově smrti dělá nároky na dědictví a Ruth má rázem nebezpečného protivníka. Při pořádání pozůstalosti rodičů objevuje dávný deník a dopisy svého předka z 18. století. Jde o Thomase Erskina (1750-1823), skutečnou postavu britských dějin a prapředka samotné autorky. Románová hrdinka Ruth poznává nejen jeho barvitý životní příběh, ale i jeho nadpřirozenou schopnost vstupovat do dob minulých i budoucích a komunikovat s duchy zemřelých. Podobné schopnosti objeví Ruth také v sobě: pomalu pociťuje Thomasovu reálnou přítomnost, ale i přítomnost jeho dávných nepřátel. Naštěstí nemusí všemu čelit sama. V napínavém pátrání po kořenech vlastního rodu ji provázejí věrní přátelé a potkává i nečekanou lásku, krásnou jako divoká skotská příroda. Nový a čtenáři dlouho očekávaný román oblíbené autorky, v jejíchž knihách se prolíná historie s přítomností, nadpřirozeno se světem reálným